Varför ska man blogga?


Att blogga själv är kul. Speciellt om man älskar att skriva men inte är författare.
För mig är det dessutom ett sätt att fundera över det jag gör i min undervisning och varför. En sorts pedagogiska samtal med mig själv. Har man tur får man läsare som kommenterar och samtalen fortsätter...


Att blogga med eleverna tar det digitala skolarbetet ett steg längre. När man synliggör sitt arbete, både som elev och lärare, måste man börja tänka på mottagaren i större utsträckning. Man sporras till att bli en bättre, kunnigare och förhoppningsvis mer intressant skribent. Att som elev få redovisa sitt skolarbete i bloggform synliggör lärprocessen och elevens reflekterande runt den.
Bloggen är till sin natur en mediaform som  kräver ett kontinuerligt arbete.


När en pedagog bloggar med sina elever gäller det att hela tiden fundera över hur det fungerar tillsammans med barnen. Vad är intressant för dem? Hur kan jag koppla detta till läroplanen? Hur kan jag kombinera detta med alla bra "gamla" saker jag gjort med eleverna förut? Hur ska vi locka läsare? Hur kan jag som pedagog ge feedback och nya utmaningar? För mig har denna process varit enormt stimulerande och lärorik, när jag försökt bygga upp en innehållsrik blogg tillsammans med 7-åringarna i klassen.


Genom att jag läser andras bloggar får jag som lärare även en möjlighet att hålla mig hyfsat uppdaterad i ett ständigt föränderligt flöde av information, utan att för den skull tröstlöst försöka hinna med allt som publiceras.




 




"egna" bloggar:

Ettorna på Västra - mina elevers blogg
IKT och lite till - min egen blogg


"matnyttiga" bloggar:

Omvärldsbloggen - Skolverket bloggar
Klurigt, lurigt och roligt i skolan - Erica Lövgren
Uggleblogg - Åsa K, IKT-pedagog
I love IT - Elisabet Jagell


exempel på andra elevbloggar/hemsidor:
årskurs F-5
03:or på Växthuset - åk 1 bloggar
V4:or- åk 4 bloggar
årskurs 6-9
Välkomna till 6a och 6b - lärare och elever bygger hemsida tillsammans
8B:s revolutionsblogg -  om franska revolutionen
arentuna9c - om genetik och evolution